Het New School denken en 

                                            2 D versus het 3 D denken 


Deze beweging heet bewust new school center om duidelijk te maken dat wij nu het centrum zijn van deze nieuwe beweging, maar ook om nu snel het onderscheid duidelijk te maken tussen de new school en de old school beweging.


Old School: verdere regelgeving en bureaucratisering en verstarring. Leidt vaak tot een wat log en ondoorzichtig proces


Onderwijs: gelooft in leren om het leren en leren voor de Cito-toets en voor "het leven" Zorg: gelooft in ziektebeelden, stoornissen en medicijnen, DSM-boek en loopt met labels onder de arm die uitgedeeld kunnen worden. Economie: gelooft in omzet, marktaandeel, winst en share holders value. Rechterlijke macht: kinderrechter doet niet aan waarheidsvinding in het belang van het kind. Politiek: gelooft in de kracht van meer wet- en regelgeving en in de noodzaak van meer geld om de samenleving snel te kunnen veranderen. De old school beweging heeft de "olifant" als symbool om aan te geven dat veranderingen niet vanzelf gaan en ook zeker niet vanzelfsprekend zijn. Olifant staat symbool voor de logheid van het systeem.


New School: participatie, optimaal gebruik maken van elkaars talenten en kwaliteiten, samen zoeken naar oplossingen


Onderwijs: gelooft in ontdekken van je echte passie en je unieke talenten en kwaliteiten. Zorg: ziet ziekte als een tijdelijke verstoring van de ontwikkeling, focus blijft te allen tijde op de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Economie: human added value, practical added value, environmental damage, duurzaamheid. Rechterlijke macht: kinderrechter toetst of ouders zich aan de gemaakte afspraken houden. Politiek: gelooft 100% in de kracht van een participatiesamenleving, waarbinnen alle partijen worden gehoord, zodat oplossingen te allen tijde snel en flexibel tot stand kunnen komen. De new school beweging heeft de "antilope" als symbool om aan te geven dat het de bedoeling is dat veranderingen nu snel en flexibel doorgevoerd kunnen worden. De antilope staat symbool voor de snelheid, wendbaarheid en de flexibiliteit van het nieuwe systeem van new school denken.


Jef Staes weet dit gedachtegoed met een aantal leuke voorbeelden en met veel humor in onderstaand filmpje vorm te geven. Het bekijken van deze film wordt zeer sterk aangeraden om je dit gedachtegoed nu snel eigen te kunnen maken. Jef noemt in onderstaand filmpje het verschil tussen het old school en het new school denken ook wel het verschil tussen 2 d en 3 d denken.


De presentatie: "Je bent een schaap" 

Onze blog

Ons meeste recente blogbericht

8 februari 2021

Een kudde olifanten bevrijdt een groep antilopen. 

“Olifanten zijn van nature nieuwsgierig, maar dit gedrag is ongewoon en kan niet wetenschappelijk worden verklaard.” Wel heel toepasselijk toch in het kader van deze pagina. Old school is er nu zelf ook blijkbaar van overtuigd dat het nu de hoogste tijd is voor de new school beweging en dat kan zonder meer sportief genoemd worden..:-). Klik op onderstaande link om dit toch best wel spectaculaire verhaal te kunnen lezen.

https://www.animalstoday.nl/gnvdd-kudde-olifanten-bevrijdt-groep-antilopen/


Ons tweede blogbericht

14 februari 2020

Klik hier om te beginnen met bewerken. Dit blogblok is een goede manier om informatieve vermeldingen te delen met je bezoekers. Als je op de groene +/--knop klikt, kun je nieuwe berichten toevoegen.

Ons eerste blogbericht

15 januari 2020

Klik hier om te beginnen met bewerken. Dit blogblok is een goede manier om informatieve vermeldingen te delen met je bezoekers. Als je op de groene +/--knop klikt, kun je nieuwe berichten toevoegen.